Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vezetői erények 1

Médiarés 2013.01.21. 12:35

A coachingról már sokat írtunk itt a Médiarés blogban. Tekintsünk át néhány olyan értéket teremtő kompetenciát, azokat a képességeket, amelyeket a gyakorlatban is alkalmazni tud egy vezető. Ha ezekkel baj van, vagy nem rendelkezik velük megfelelően, akkor érdemes külső segítséget kérnie.

 

Önbizalom
Szükséges, hogy a vezető bízzon a saját és csoportja képességeiben. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a lehető leghatékonyabb csapatot állítsa össze.
Ha a vezető bízik a csapatában, akkor elhiszi, hogy a megfelelő szakemberek jó javaslatokat fognak tenni egy-egy probléma megoldására. A csapat tagjainak érezniük kell, hogy megbízik bennük vezetőjük, ez nagyban motiválja is őket.
A csapat együtt képes egyre nagyobb kihívást jelentő feladatok elé állni. A vezető vállalja saját és csapat döntéseit.

Együttműködő-képesség
A vezető hatékonyan tud együttműködni a cégen belüli közvetlen munkatársaival, és a távolabbi személyekkel és szervezetekkel is. Tudja, hogy a jó együttműködés eredménye több mint az egyes résztvevők munkájának összessége. A jó vezető ezért nyitott, kikéri mások véleményét és építő kritikáját.

Ráhatás és befolyásoló képesség
Fontos, hogy a jó vezető rá tudjon hatni munkatársaira, legyen képes befolyásolni őket, tudjon megfelelően motiválni. Nem a kétértelmű manipulációról van itt szó, hiszen az negatívan hat. Fontos, hogy a ráhatás legyen nyílt és egyértelmű, és egy pozitív cél érdekében vessük latba a munkatársaknál.
Ha a vezető erre képes, akkor be tudja lelkesíteni a munkatársait, támogatást tud kapni az eredmények eléréséhez olyan helyzetekben is, amikor munkatársaknak egyébként nem feltétlenül volna kötelező segíteniük. Bár már lejárt a munkaidejük, vagy szabadságon vannak, vagy nem tartozik a felelősségi körükbe, ők mégis segítenek megoldani. Voltaképpen azt érdemes elérni, hogy a munkatársaknak is fontos legyen a siker, a feladat sikeres elvégzése.
A hiteles vezetők egyik legfontosabb kelléke ez a képesség.

További hasonló és fontos vezetői értékekről egy később posztban írunk.
 

Címkék: tanácsadás kommunikáció gondolkodás válság tréning bizalom döntéshozatal coaching coach hatékonyságnövelés cégvezetők

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediares.blog.hu/api/trackback/id/tr982167413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása