Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Mádai Vivien és az áltudósítások a köztévén

Médiarés 2013.07.01. 19:33

Az egyidejűségre vágyunk hírfogyasztóként. Szeretjük, ha élőben kapcsolnak a televíziók egy helyszínt, és mi, nézők első kézből szembesülünk az aktuális valósággal.

A Magyar Televízió rengeteg pénzt költ a híradójára, újabban gyakran élőben kapcsolják helyszíni tudósítóikat. A nagy dunai árvíz idején külön blokkban kapcsolgatták az árvíz mellől tudósító kollégákat kisebb-nagyobb sikerrel. Előfordult az is, hogy a délutáni híradóban zajló bejelentkezések koreográfiáját az esti híradóban megismételték: pl ugyanúgy, ugyanonnan csónakból jelentkezett be a híradós riporter. Az igyekezetet ez esetben méltányolhatjuk, de az már tényleg szánalmas a 21. században, amikor egyes beszélni is nehezen tudó híradós munkatársak úgy jelentkeznek be az árvíz mellől, hogy az őket vevő kamera meg sem mozdul.

Nézőként nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a tudósító haját szétfújta-e a szél, és az árvízi védekezés idején is sikerült-e kisminkelnie magát a kollégának. A tudósító feje helyett épp a körülötte lévő "valóság"-ot szeretnénk látni.

Az MTVA, MTI, MTV vagy ki tudja már kicsoda, kiküldi a stábokat, egy zsák pénzt elköltenek ilyen áltudósításokra, megmutatják a tudósító arcát 40 másodpercben, majd hazajönnek. Semmi spontenaitás, semmi körülnézés a néző szemét helyettesítő híradós kamerával, hanem nesze, mi ezt mutatjuk nektek. Ugye, a március 15-ei havazáskor történő tudósításokat már ne is említsük.

Ennek legszebb példája persze az operaház előtti tüntetés volt, amikor lézengő járókelőket, és sorfalt álló rendőröket mutattak az Andrássy úton, miközben ha a kamera átfordult volna a másik irányba, ott a hír alanyairól, a tüntetőkről tudtak volna képet akarni - nyilván nem ez volt a szerkesztői akarat.

http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/01/02/19/Tuntetes_az_Operanal.aspx

Aztán ahogyan a kereskedelmi tévéknél hírnek minősül, hogy este Barátok közt van, az MTV híradójában immár hírértékkel bíró esemény lett, hogy Mádai Vivien másnap Balatoni nyárt vezet. Mindezt fejbólintások, biccentések, gesztikulációk mellett tudhatta meg az, aki figyelt.

Sőt, mivel az esti fél nyolcas híradót, az M2-n fél 9-kor, a Duna World-ön meg éjszaka egy az egyben megismétlik, ezért még rossz álmot is okozhat, ha valaki mindegyiket végignézi. Azt értjük, hogy a sok pénzből, amit a híradóra költenek, épp stábot nem akarnak késő este is kifizetni az MTVA-nál, de azért az tényleg felháborító, hogy fél 12-kor a Duna World-ön az ismételt híradóban elmondják, hogy milyen film volt nyolckor az M1-en, és mi volt 9-kor a Kék fényben. Azóta van ez így, amióta csóri Szebenit kirúgták egy előre felvett híradóban való ki nem vágott káromkodás miatt?

A híradó műfaja nem erre való, nem így.

Címkék: vélemény gondolkodás válság televízió manipuláció

20 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediares.blog.hu/api/trackback/id/tr895386610

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Már első nap káosz az e-útdíj rendszerében 2013.07.02. 02:33:17

Miért olyan mágikus a július elseje, hogy lehetőleg jó sok minden változzon ezen a napon? Vajon a meleg teszi meg az a hit, hogy ha a fél ország szabadságon van, majd nem tűnik fel annyira? De, feltűnik. Meg az is, hogy egyes gazdasági szektorok új idő...

Trackback: DDoS támadás, hát persze... 2013.07.02. 01:40:26

Ma reggel DDoS támadás érte az e-útdíj rendszert. Hát hogyne! (cikk) Tegye fel a kezét, aki 1 Ft-ot is befizetne előre egy olyan rendszerbe, ami várhatóan beborul. Értelmes, pénzből élő vállalkozók nyilván nem. Eredmény: mindenki az utolsó pillanatban...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyadmajma 2013.07.01. 23:51:05

A cenzúra és a demgógia szavak mondanak neked valamit?

Vera2000 2013.07.02. 00:01:49

@anyadmajma: Biztosan mondanak neki valamit. És ő biztosan le is tudja írni mindkettőt.

tundrazuzmo (törölt) 2013.07.02. 00:20:38

Az egyidejűségre vágyunk hírfogyasztóként. Így van. Én például azt szeretem, ha velem történnek a dolgok. Kis horderejű dolgok, de legalább az én életem. Próbáld ki te is, ha holnap fáradtan hazamész: légy önmagad pihenésképpen.

És akkor nem fog zavarni, ha Média Vivien dús hajába tép a szél

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.07.02. 02:49:51

Az operaházi eset felemlegetésével lebuktál. Hogy te talán csak azért mondtad el a többit, hogy az operát is emlegethesd.

Te magad is megnevezted a hasonlóságot a kereskedelmi tévék úgynevezett híradójával. Stimmel. De akkor miért a köztévé híradójával foglalkozol már a címben is? A kereskedelmi tévékre is igaz, amit leírtál. Nekem már nagyon régóta elegem van abból, hogy a kiküldött szerencsétlen odaáll a látkép elé és magyaráz. Hogy arca legyen a híradónak magy mi a túró. Kösz, nem kérem a hülye fejeket, tegyék oda a fényképét a sarokba, ahogy azt régen csinálták, és lássuk a terepet, amely nem illusztrálja, hanem BEMUTATJA a hírt, remélhetőleg. Mert az sem kedvencem, amikor júniusban hóval borított vonatot látok a hírhez, csak azért, mert az egy vonat, sőt, majdnem olyan, mint amiről talán szó van. Rászoktam arra, hogy ha csak mondják a hírt, akkor elfordulok a tévétől, vagy behunyom a szememet, hogy ne zavarjon össze a sok találomra összeszedett kép abban, hogy megértsem, amiről a hír szól. Persze csak amikor szól valamiről.

Ma az RTL Klub híradója beszámolt arról, hogy egy raliversenyen meghalt egy néző. Kár érte, Isten nyugosztalja. De ennyi nem elég, elment a kis stáb az illető lakásába, ahogy valami toprongyos nagybácsival lakott együtt egy koszlott bolhafészekben a szerencsétlen. Ez minek? Hozzátartozik az eseményhez, hogy kiféle-miféle volt az illető? Egy néző volt, és én azt hinném, hogy a hír a raliról szólt és nem az áldozatról.

Ezeket miért nem kifogásolod, miért csak a közhíradó szúrja a szemedet?

Egyébként a közhíradó, megállapítod te is, a kerhíradók stílusát követi. Az RTL Klub megmagyarázhatatlan okból akkor is vezeti a nézettséglistát, ha éppen elsötétítés a műsor. De a piac állítólag a keresletet követi, vagyis ez lenne az elvárt stílus. Akkor a köztévé csak a tömegigényt szolgálja ki. Van, aki szerint ez az üdvözítő, nem formálni, hanem követni kell az igényt. Hát akkor most ez történik.

Két dolgot még meg kell említenem. Az egyik: a közhíradóban még mindig többségében híreket hallunk-látunk, máshol erre már szinte esély sincs. Akkor tehát nagyon szükség van a közhíradóra. A másik: mindig mindenki azon dühöng, hogy a kormány a közhíradóban értesít bennünket arról, ha valamit jól csinálnak. De legalábbis ezt a véleményüket. Nos, mivel minden más hírforrás állandóan a kormányt osztja – ha kell, ha nem –, és nem is próbáljuk már tagadni azoknak az erős féloldalasságát sem, ugyanakkor az igazság és a szabad tájékoztatás elve megkívánja azt, hogy a kormány is elmondhassa valahol a saját verzióját, ezért a közhíradó az, ahol erre lehetőséget kaphat. Ennyi. Aki nem kíváncsi rá, nézze a baleseti híreket, a honlapjukon a további megrázó szennyel, vágatlanul.

milyen szép a Vértes, ó 2013.07.02. 03:43:32

@Androsz:

Hát igen, a szegény kormánykát mindenhol csak báncsák a csúnyák, igazából ők, ők, az elvetemültek kényszerítik rá, hogy megtöltse a köztévét a hazugságaival. Mert nincsen neki, soha nem is volt 1-10 tévécskéje, rádiócskája, pici kis újságja, lefizetett közvélemény-kutatója, így hát kénytelen volt szegény ezt is ellopni. De ne feledjük, csak 'azok' miatt, akik szegénykét csúfolják!

Nos, legalább új a próbálkozás. Ebben persze közrejátszhat az, hogy még az átlagfideszes is udvariatlanul arcátlannak gondolja alighanem. :)

Niebur 2013.07.02. 05:23:31

Csak a közmédia okán tartozik ide, de szeretném megköszönni Szujó Zoltánnak, hogy sikerült tönkretennie
a vasárnapi Forma-1 utolsó köreit. Szepesi és Vitray is szokott lelkesedni, de ha zongorázni tudnám a különbséget...

Bretschneider detektív 2013.07.02. 06:05:03

A közmédia híreiben az a beszédes, amit elhallgatnak.

funfun 2013.07.02. 06:40:40

A kertévék a reklámbevételből csinálják a híradót, vagyis a saját pénzükből. A köztévé adóból, vagy a zemberek pénzéből. Mecsoda különbség!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.07.02. 07:46:13

@funfun: Az MTV híradó mára félórás pártpropaganda lett. Egyrész hurrá-hírek (vagy annak látszók kissé elferdítve), vagy olyan hírek, amik Bajnait ekézik. Gyakorlatilag még a "zsiráf született az állatkerben" végére is odateszik, hogy Bajnai miniszterelnöksége alatt nem született zsiráf. Ha nem lenne siralmas, vicces lenne. Tehát közpénzből napi x*30 perc pártpropaganda közpénzből, bár Viktor is közpénzből költ milliárdokat arra, hogy a 21. szátadban velünk levelezzen. Jó, hogy nem galambpostát használ mindenkihez...

Netuddki. 2013.07.02. 07:58:01

@Androsz: A köztévét MI adófizetők fizejük, közpénzből. A kereskedelmi TV-k meg üzleti alapon működnek. Tehát a köztévének nem lenne muszáj ugyanolyan hulladéknak lenni, mert ha olyan akkor kár 1 forint közpénzt áldozni rá. Capise?

Netuddki. 2013.07.02. 07:59:58

@Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik: "Az MTV híradó mára félórás pártpropaganda lett."

Engem nem érdekel, legfeljebb nem nézem. DE! Akkor fizesse csak a fidesz a saját pártkasszájából, és ne a közpénzt öntsék bele...

Peterpapo 2013.07.02. 08:42:14

@Androsz:

Te miről beszélsz??? A közhíradóból pontosan ugyanolyan kék fényt csináltak, mint a kertévék híradójából. Ha nem hiszed nézz végig egyet. Én azon akadtam ki, amikor arról csináltak egy riportot, hogy egy azaz egy darab macskát kellett kimenteni az árvízből. Más nincs??? Mellesleg én már régen nem nézek semmilyen híradót, csak azért látok egy-egy kis részt, mert az asszony szokta nézni. Volt olyan, egyetlen politikai hír volt csak benne mindössze. Nem az a baj, hogy olyanról is hírt adnak, hogy a kormány valami jót csinált, hanem az, hogy csak azt rakják bele. Ez abszolút egyoldalú és elfogult. Tudom, hogy a szocik idején is ez volt, de akkor sem tetszett már.

csárli hárper 2013.07.02. 08:51:48

neba...híradó? olyan már rég nincs, pártpropaganda, na az van dögivel, no de híradó?

Sir Nyű 2013.07.02. 08:54:43

@kovi1970: belegondoltál, honnan van a fidesznek (és minden pártnak) "saját" pártkasszája? Segítek: közpénzből.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2013.07.02. 09:43:29

Ez héberül van: "a tüntetőkről tudtak volna képet akarni" ?

torrentisz 2013.07.02. 10:33:38

Egyszerűen meg lehetne oldani ma éjféltől, minden köztévét bezárni, az elvtársakat szélnek ereszteni.
Azt a havi pár milliárdot meg a sanyarú sorsú adófizetőkre áldozni.

A görögök megtettek, de ők ugye mások, más a történelem.
Nekünk se istenünk, se hitünk.
Csak vajdavezér és az őt körülvevő siserehad

deruyter 2013.07.02. 11:15:54

Itt csak akkor lesz rendes köztévé, ha
1. Bekerül az alkotmányba a vezetőinek megválasztásának rendje
2. Ha az alkotmány előírja, hogy ennek konszenzusosnak kell lenni (tehát egy ilyen nyomi 2/3 sem írhatja át), pl. mondjuk a legnagyonn ellenzéki pártnak is rá kell bólintani.
3. A finanszírozása is védett lesz (tehát nem lehet egy köztévét azzal ellehetetleníteni, hogy konszenzussal megválasztott vezetés alól kihúzzák a pénzt)
Amíg ezek a feltételek nem valósulnak, mindig párttévé lesz. Emellett azt is beletenném az alkotmányba, hogy ne küldhessenek nekem az otthonomba az én pénzemből fizetett pártpropaganda anyagot, értsd. "nemzeti konzultáció".

komplikato 2013.07.02. 11:26:17

@torrentisz: A Görögök a köztévét kukázták, a Brazilok meg most a "Stadionok helyett iskolákat!" témában tüntetnek. Csak mi vagyunk ilyen "gazdagok". :D

A poszthoz meg:
Mutatták volna a híradóban, hogy a megvédendő területek bő 2/3-át homokzsákostul és erősített gátastól ugyan úgy elöntötte a víz? Akkor ki hitte volna el, hogy minden rendben megy? Ahol én segítettem ott simán a 3/4-ét öntötte el a víz a nagy segítség ellenére, pedig itt nem is volt olyan nagy a veszély, sem a víz.

Bezzeg a Hajógyári sziget megmenekült, igaz ahhoz köze nem volt a katasztrófavédelemnek, ott csak önkéntesek voltak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.07.03. 20:23:03

@milyen szép a Vértes, ó: "Mert nincsen neki, soha nem is volt 1-10 tévécskéje, rádiócskája, pici kis újságja"

Sorold. Nem fogsz sokáig jutni.

@kovi1970: "Tehát a köztévének nem lenne muszáj ugyanolyan hulladéknak lenni,"

Tehát a kertévék a hulladék? Nem mintha nem értenék egyet, de mások gyakran nem ezt mondják, hanem a kertévék stílusát tartják a korszerűnek. És amikor a köztévé valami kultúrát, közéletiséget, a kertévékből hiányzó, esetleg csak 30-40 ezer embernek érdekes dolgot mutatnak, akkor azonnal a torkuknak ugrik mindenki, hogy miért csinálnak unalmas műsorokat. Akiknek a Barátok közt és a Kobra 11 a napi csúcs, azoknak unalmas, másoknak pedig talán nem. Lenne választék. De jönnek az okosok, akik szerint a közpénzből színvonalas tévét kell csinálni, magyarul ott is legyen szeméttévé, eggyel több. CapisCe?

Egyébként ne felejtsük el, hogy a köztévé is függ a nézettségtől. Hiszen a költségvetése egy részét neki is reklámbevételekből kell fedeznie. Ezért nem közömbös, sajnos, hogy mennyien nézik. Akkor pedig ha a zöm szappanoperát és vetélkedőket akar nézni, akkor azt kell adniuk. Az az érdekes a dologban, hogy véletlenül épp egy vetélkedővel tudták lepipálni a nagyokat, csak azért, mert Gundel Takács Gábor példátlan módon még mindig érdekessé képes tenni egy közepes vetélkedőt.

@Peterpapo: "A közhíradóból pontosan ugyanolyan kék fényt csináltak, mint a kertévék híradójából. Ha nem hiszed nézz végig egyet."

Gyakran megnézem, legalább az első felét. Ott is vannak kisebb hírértékű, "szórakoztató" hírek, de egyáltalán nem ez a jellemző. ALternatív hírforrásnak megfelel. Hallhatnám, ha mondanák még, hogy a kormány miért hülye, és máshol pedig meghallgathatom, hogy a kormány miért nem hülye. Aztán levonom a magam tanulságát.

Mellesleg ha a köztévét a kormány a saját véleményének, propagandájának a közzétételére használja, a kormányt hibáztatóknak két nagy nézettségű kertévé is rendelkezésére állna arra, hogy elmondják "az igazságot". A "tényeket", ugye. Nem teszik? Hát erről igazán nem a kormány tehet.

"Volt olyan, egyetlen politikai hír volt csak benne mindössze."

Nem is biztos, hogy kellett annál több. KÖZÉLETI hír kell, mert ezt sokan összekeverik a politikával. És nem csak azt kell nyomatni, hogy mi rossz, hanem az ország működtetése érdekében azt is meg kell mutatni, hogy történnek jó dolgok is. Mert történnek, és erről az embereknek tudomást kell szerezniük, különben mindenki beledöglik a depresszióba.

@torrentisz: "A görögök megtettek, de ők ugye mások, más a történelem."

A görögök megtették, és még aznap zavargások törtek ki. Jobban haragudtak ezért a kormányra, mint az adók miatt.

"Nekünk se istenünk, se hitünk."

Igen? És amikor Istenről és hitről beszélnek, akkor te nem kezdesz azonnal vicsorogni rájuk? Csak hogy tudjuk.

@komplikato: "Mutatták volna a híradóban, hogy a megvédendő területek bő 2/3-át homokzsákostul és erősített gátastól ugyan úgy elöntötte a víz?"

Ha ez igaz lenne, és nem csak egy hazudozó pöcs hőbörgése, akkor a kertévék nem a védelmet erősítőket mutogatták volna, hanem az elárasztott 2/3 területet. Nem láttam. Az, amikor az ártérbe épített házakat nem sikerült mindenhol megvédeni, annak ellenére sokat fáradva érte, hogy aki oda építkezett, szó szerint a bajt kereste, nem lehet felróható.

Peterpapo 2013.07.04. 11:55:10

@Androsz:

A politika a közélet része, tehát nincs mit összekeverni rajta. Mivel a kertévék bulvár híreket adnak, így nincs aki elmondja, hogy ha a kormány hibás döntést hoz, vagy valamit rosszul csinál. A köztévétől sem azt várom, hogy csak a rosszat mondja el, mert természetesen van olyan, amikor a kormány jót csinál, de hiányolom, hogy nincs olyan hír, amiben kiderülne, hogy valamit elcsesztek. Ráadásul a két kertévéből az egyik már kormányközeli, de valószínűleg az lesz hamarosan. A lényeg, hogy a szociknál sem tetszett, hogy propagandára használták a köztévét, de ők legalább egy kicsit megpróbáltak figyelni arra a törvényre, hogy az ellenzéknek is teret kell adni a tévében, ez most egyáltalán nincs meg. De mondok másik példát is. OK, rendben, harsogja továbbra is a köztévé, hogy a kormány ezt, vagy azt megcsinálta, felépítette, stb. DE! Tegyék hozzá, hogy erre az EU-tól mennyi pénzt kaptunk, és mennyit kellett nekünk hozzátenni, mert arról egy büdös szó sincs! Csak arról, hogy a szemét Unió ezt vagy azt tiltotta meg, de hogy mennyi milliárdot adnak, arról erősen kuss van. Tehát legyen ennyi korrektség bennük. Sajnos nincs.
süti beállítások módosítása