Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Előttünk a cél!

Médiarés 2013.03.18. 14:13

A vállalkozások tulajdonosai általában úgy dolgozzák végig az évet, hogy nem jelöltek ki maguknak és vállalkozásuknak elérendő célokat. A többségnek egyszerűen nem jut eszébe, hogy a célok kitűzése, a tervszerűség hasznos dolog volna. Csak dolgoznak hétről-hétre, és utóbb nem tudják sikerüket vagy sikertelenségüket mihez mérni. Vannak olyanok is, akik félnek a csalódástól, hiszen ha elköteleznék magukat egy cél mellett, akkor akár csalódás is érhetné őket, amennyiben nem sikerült azt elérniük.

Érdemes tehát egyedi, egyéni célokat kitűzni. Gondoskodjunk róla, hogy minden munkatársunk megismerje céljainkat, fogadtassuk el őket velük, és motiváljuk a munkatársakat úgy, hogy a célok elérése az ő egyéni céljuk is legyen. Később mérjük rendszeresen, hol tartunk a célok eléréséhez vezető úton.

Milyen célokat tűzhetünk ki?
Vállalkozásunk bármivel foglalkozhat, de minden bizonnyal lehet célunk, hogy bővítsük ügyfeleink körét, növeljük vevőink elégedettség, növekedjen a piaci részesedésünk, működjön a vállalat hatékonyabban, növekedjen a nyereség, stb. Ezek átfogó és általános célok, de ha tehetjük, a lehető legjobban szűkítsük le őket.
Határozzuk meg a lehető legkonkrétabban, hogy nagyjából hány százalékkal szeretnénk növelni a nyereséget, hány új ügyfelet szeretnénk megnyerni. Vannak persze olyan célok, amelyek nem jellemezhetőek konkrét számokkal, pusztán érzülettel, de ezeknél is érdemes minél konkrétabban meghatározni az elérendő szinteket.

...példa arra, hogy a pénzben fürdés is lehet unalmas:

Ha már megvan a cél, akkor tudnunk kell, mikorra akarjuk azt elérni. Fontos, hogy a munkatársak, középvezetők pontosan értsék az elérendő célt és annak határidejét, hogy valóban tudjanak annak érdekében dolgozni. Hatékonyan hozzájárul a munkatársak motivációjának eléréséhez, ha segítjük a munkatársakat kényelmi eszközökkel, kedvezményekkel, illetve bizonyos fejlesztésekkel, amellyel megkönnyítjük munkájukat.

A hosszú távú célok nehezen elérhetőnek tűnnek, és túlságosan távoliak, ezért ezeket érdemes lebontani, és olyan részcélokat részhatáridőkkel megnevezni, amelyek lépésről-lépésre haladva teljesíthetőek. Ahelyett, hogy egy nagy, látszólag elérhetetlen cél felé indulna, motiválóbb és könnyebben elérhető, ha az negyedéves adagokra, feladatokra van lebontva. Így megvan az érzet, hogy haladunk a végcél felé.

Ha már megvan a cél, megvannak az odáig vezető részcélok, és ezt a menetrendet a középvezetőkön keresztül a munkatársak is ismerik, akkor megtettük az első lépéseket. Hátravan még az út nagy része, ezért is fontos rendelkezni olyan mérőműszerekkel, amelyet mutatják az elért részeredményeket, jó irányba haladunk-e, jó ritmusban.

Ha terv szerint haladunk a cél elérése felé, akkor ünnepeljük meg a kis győzelmeket!
 

Címkék: tanácsadás tréning bizalom döntéshozatal coaching coach hatékonyságnövelés cégvezetők

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediares.blog.hu/api/trackback/id/tr322258782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása