Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A segítő árnyék

Médiarés 2013.04.25. 10:03

Magyarországon még mindig vannak olyan cégek, amelyeknél a dolgozók furcsán néznek azokra a vezetőkre, akik segítséget kérnek munkájukhoz, például "felfogadnak" egy úgynevezett segítő árnyékot (shadow coachot). Van olyan vezető, aki szégyelli, hogy üzleti edzője van, és nem meri felvállalni, hogy segítséget kap, hiszen ezzel a hierarchiában alatta dolgozó előtt járathatja le magát.

A segítő árnyék napokon át a menedzserrel tart, hogy végigkövessen egy vagy akár több munkafolyamatot. Megfigyeli az adott vezetőt, hogy miként viselkedik akkor, amikor a munkatársaival foglalkozik, és a látottak alapján dolgozza ki számára a fejlődés menetét.
A módszertan már maga a coaching megjelenése előtt létezett, csak akkor még személyes konzultációnak hívták. Vagyis azt, hogy megfigyelnek vezetőket a vezetési környezetükben, és ezek alapján visszajelzéseket adnak, már nagyon régóta, szinte a cégek megjelenése óta alkalmazzák.

A segítő árnyék külső szemlélőként lehet, hogy más milyennek látja a vezetőt, mint amilyennek a vezető saját magáról vélekedik.
A shadow coaching esetén a felkészülés, adatgyűjtés vagy megfigyelés nagyon sokrétű lehet. Van, hogy az üzleti edzőnek arra kell kihegyeznie a megfigyelést, hogy az ügyfél hogyan kommunikál bizonyos szereplőkkel, vagy általában milyen az elfogadottsága az adott csoportban, vagy akár a konfliktuskezelést, időgazdálkodást is lehet jobbá tenni.
Lehet, hogy az ügyfél a prezentációs technikáján fejlesztene, esetleg az érveléstechnikáját vagy az emberekkel való kommunikációját kellene javítani.
A segítő árnyék a szervezeten kívülről, objektíven tudja megítélni a vezető működését.
 

Címkék: bizalom coaching coach cégvezetők beszédírás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediares.blog.hu/api/trackback/id/tr272110700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása